ZorgBlog

Lijnen

Oftewel, afvallen. Beide vind ik het verschrikkelijke termen en ben het er persoonlijk niet mee eens hoe we nu kijken naar dikke mensen en nog steeds het achterhaalde BMI gebruiken om mensen te classificeren en gelijk ook te beoordelen. Iemand die dik is, is ongezond, is het mantra. 

Ik probeer in mijn spreekkamer een veilige situatie te creëren door niemand te verplichten op mijn weegschaal te staan (tenzij het noodzakelijk is, bijv. voor een onderzoek). Ik benoem dat het niet verplicht is af te vallen, en dat ik veel mee geïnteresseerd ben in iemands bewegings- en eetpatroon, en dat ik graag samen kijk wat er bij te schaven valt, als iemand dat wil. 

Gewicht zegt niet zoveel, daar zijn we wel achter. Tenminste, als je de minder bevooroordeelde onderzoeken leest. 

Oh, en afvallen kan hoor! Natuurlijk. Als je niet langer dan twee jaar in de toekomst kijkt, kunnen mensen prima afvallen. Wat je daarna alleen krijgt is het jojo-effect, waarbij mensen zwaarder worden dan voorheen, weer gaan afvallen, zwaarder worden, en dit wordt zo dan herhaald, ongeveer de rest van het leven. 

Het negeren van het honger-gevoel en het vol-gevoel lijkt een stuk desastreuzer dan het lijnen op zichzelf. We weten ook al dat het jojo-effect een verhoging geeft op hart- en vaatziekten. 

Meer bewegen geeft bijvoorbeeld bij suikerziekte hetzelfde effect als afvallen. Waarom dan niet meer bewegen, als dat natuurlijk lukt? Dat zou geweldig zijn. Een stabiel (misschien wat hoger) gewicht behouden is op de lange termijn gezonder dan afvallen. 

Mijn hart brak dan ook toen ik een vrouw op mijn spreekuur had en zij vertelde al vanaf haar tienertijd (zoals zovelen) bezig te zijn met lijnen. Ze had toen ze dertien was samen met haar moeder een jurk gekocht, en ging langs haar oma om de jurk te laten zien. Oma keurde dit af, want ze was duidelijk veel te dik in haar jurk. Deze opmerking bleef haar nog altijd bij, samen met alle andere veroordelingen die ze kreeg van haar omgeving als deze haar te dik vonden. 

Mijn overweging zou zijn: zullen we eens stoppen met mensen veroordelen die dik zijn, en hen goede zorg gaan geven, zonder dat we kijken naar de maat van iemand? Daar zou onze samenleving al een heel stuk van opknappen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *