Gemiddelde suikers
Als patiënten langskomen voor een controle van hun suikerziekte prikken we altijd twee waardes in het bloed: de nuchtere suiker en een gemiddelde suiker. Dit laatste is heel handig voor ons, want dan kunnen we ongeveer drie maanden terugkijken hoe de suiker ongeveer is geweest. Een nuchtere suiker is ook belangrijk, maar kan wisselen, en is onderhevig aan een eetpatroon (als je bijv. alcohol of pasta hebt genuttigd de avond ervoor, kan de nuchtere van de ochtend erna hoger zijn).
Heel belangrijke informatie dus, want wij kunnen dan bepalen of de patiënt goed ingesteld is met de suikerziekte of niet. Als het niet zo is gaan we kijken naar de reden van de verhoging (vaak leefstijl, minder bewogen of toch anders gegeten, maar het kan ook een verslechtering van de ziekte zijn) en mogelijk medicatie ophogen.
Ik had een gesprek met een van de huisartsen waar ik voor werk, en die had het lab gebeld voor iets, waarbij hij iets bijzonders had gehoord. De apparaten waar die gemiddelde suiker mee werd bepaald (wat er meerdere zijn), kunnen soms een verschillende waarde afgeven. Dat hadden we al gemerkt als patiënten per ongeluk met een paar dagen verschil zo’n gemiddelde waarde hadden geprikt; soms verschilde dat wel vijf punten. Behoorlijk wat, want dat is soms het verschil tussen nog even drie maanden aankijken of juist met medicatie starten. We vonden dat nogal wat, want dat wisten we voorheen niet.
Verder is die gemiddelde waarde ook onderhevig aan veranderingen in het ijzergehalte; als het ijzergehalte bij de patiënt verlaagd is, is de gemiddelde suiker vals verhoogd. We hebben hier helaas geen omrekentabel voor, dus we weten niet hoeveel vals verhoogd de suiker dan is. Iets waar je ook bedacht op moet zijn als de nuchtere suiker prima is, maar de gemiddelde ineens heel veel hoger.
We weten al heel veel, en kunnen al heel veel. Alsnog zijn onze behandelingen onderhevig aan de technieken die we nu beheersen met de kennis die we hebben, en blijft alles maatwerk. Bij elke patiënt.