ZorgBlog

Winst

Ik werd gebeld door de podotherapeut, of ik een nieuwe verwijzing wilde maken voor iemand die al onder behandeling was bij hen. “Ja, ik weet dat het omslachtig is, maar de verzekering heeft de bevestiging van jullie nodig dat hij echt thuis behandeld moet worden en niet naar ons kan komen.”

“Ah, de paarse krokodil-verwijzing?”, zeg ik? “Ja”, zucht ze.

Ik maak de verwijzing in orde, weer vijf minuten besteed aan een klus die ik prima aan andere dingen kan besteden. Alles voor de winst van de zorgverzekeraar, gezien dat de keizer in gezondheidsland is.

Breek me de bek niet open over alle andere nieuwsberichten en het gedoe om de PBM. Overal waar winst te behalen valt, staan de onbetrouwbare figuren vooraan in de rij. Onder het mom van liefdadigheid doen ze alsof ze de mondkapjes goedkoop inkopen voor ons, om er vervolgens met een monsterwinst vandoor te gaan. Volkomen legaal, natuurlijk. Sinds de marktwerking is ingezet in 2006 schieten de filantropische zorgbedrijven uit de grond als paddenstoelen.

Maar wat is de opbrengst nu precies? Wie plukt hier de meeste vruchten van? Ik vrees dat ik retorische vragen stel, en het antwoord allang bekend is. De laatste in de rij, degene die het minste krijgt, is de zorgverlener. De verzorgende in het verpleeghuis die er al jaren werkt met hart en ziel, spataderen in de benen en een hart van goud. Het slechtste mondkapje komt bij hem of haar terecht. Daar moet je dan waarschijnlijk een hele dag mee doen, omdat het anders teveel geld kost voor de instelling.

Er zijn genoeg tegengeluiden, genoeg partijen en organisaties die hier tegen strijden, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai. Houdt dit ooit nog op? Het wordt de komende vier jaar alleen maar erger is mijn verwachting, maar daarna? Gaan we dit werkelijk zien voor wat het is, malafide praktijken van witteboordencriminelen die weglopen met de winst en het in een landhuis of nieuwe vakantiebestemming stoppen, terwijl zorgverleners lijden aan long COVID of zijn overleden, stilletjes, zonder dat iemand hier ruchtbaarheid aan heeft gegeven?

Soms heb ik het idee dat ik sta te roepen in de woestijn, dat ik verdrink in een oase van cynisme. De nieuwsberichten zijn allemaal hetzelfde, of erger dan de vorige. Geen haan in een ivoren toren die hier naar kraait, geen verbetering is mogelijk in dit systeem wat door lobbyisten, de overheid en zorgverzekeraars in stand wordt gehouden.

Waar is de winst voor de zorgverlener?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *