ZorgBlog

Veilig

Ik roep haar binnen, en ze loopt voor mij uit naar de spreekkamer. Eenmaal in de spreekkamer trekt ze haar mondkapje op haar kin, en zucht eens diep. “Zo, dat is beter”, zegt ze.

“Zou u uw mondkapje weer over uw neus willen doen?”, vraag ik.

“Ik ben gevaccineerd hoor, helemaal beschermd, dus dit hoeft eigenlijk niet meer”, zegt ze vastbesloten.

Ik slik mijn sarcastische opmerkingen in en vraag netjes of ze het toch wil doen, omdat het gevaar nog niet geweken is en vaccins niet 100% beschermen. We moeten met z’n allen toch nog voorzichtig doen, ook omdat ik veel mensen zie op een dag in mijn spreekkamer.

Met tegenzin doet ze haar mondkapje weer over haar neus, en begint haar verhaal over hoe het gaat. De rest van het consult verloopt prima, en we zeggen elkaar gedag aan het einde, tot het volgende consult.

Een paar weken terug heb ik mijn tweede vaccinatie ontvangen, en ik denk dat ik nog nooit zo blij ben geweest. Misschien dat de geboorte van mijn kinderen en nog heuglijker moment was, maar ik twijfel.

Al zo lang doe ik mijn werk met mondmasker, zonder de bescherming van een vaccin. Dat ik ze nu beide binnen heb, voelt zo goed. De eerste vaccinatie gaf al zoveel hoop: er brak een nieuwe tijd aan, een tijd waarin niet de angst voor het virus overheerste, maar de hoop dat dat leven van vóór corona weer een klein beetje terug zou komen.

Ik heb geen moeite gehad om niet naar buiten te gaan, geen dingen te ondernemen. Het was nu eenmaal zo. Ik heb veel tijd met mijn eigen gezin doorgebracht, en later ook met de bubbel van een aantal vrienden en familieleden.

Ik snap dat patiënten zich veilig wanen met twee vaccinaties, en ik snap dat voor hun idee het gevaar geweken is. De kans dat je er ernstig ziek van wordt is in ieder geval een stuk kleiner, maar we weten nog te weinig van de mate van besmettelijkheid van gevaccineerden en hoe het zich dan verspreid.

Ik hoop dat naarmate meer mensen zich laten vaccineren, dat ook anderen over de streep trekt om toch die spuit in zich te laten zetten. We hebben het al met zoveel andere ziektes gezien dat vaccineren werkt: polio, mazelen, de pokken. Ik hoop zo dat we de vaccinatiegraad behalen die er nodig is om de samenleving weer een beetje terug te krijgen van zoals ‘ie was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *